Ontstaan  van het Polders kampioenschap Libre.

 

Door Leo Tuithof.

 

In  november  1991  zaten  Roel  {Tokke} de Boer {van  Het Wapen van Wieringerwaard} en Leo Tuithof    {25 jaar eigenaar van de Boemerang}  samen  in de Boemerang aan de bar wat te kletsen.  Meest slap gel……,  {kan ook niet anders met deze twee}.

In  t'Zand  biljarten ze om het Zijper kampioenschap, sprak Tokke Alleen voor inwoners van de Zijpe, dat kunnen we hier toch ook wel eens doen, kijken of het lukt.

Nou wist ik {tuit} dat Dirk Tillema en Piet versluis daar de leiding hadden, deze heren speelden op de vrijdag in de Boemerang bij  BV Breezand en waren dus ook poldersen.

Dus zo gezegd zo gedaan.

Contact opgenomen met beiden heren en die  waren  meteen vol lof en direct berijd  om dat op zich te nemen.

Toen  even kijken waar we het  eerste Polders kampioenschap zouden verspelen.

Dus wij  samen de boel op een rijtje gezet  met z n vieren .

Geen probleem ik zeg tegen die jongens de eerste  strijd is in de Wieringerwaard het was tenslotte een idéé van Tokke.

Als ik het goed heb is dat toen  in April gespeeld met veel inschrijvingen, zelfs mensen op de wachtlijst, dus meteen al een groot succes.

Ook veel belangstelling met veel publiek, het was ook goed georganiseerd met  Dirk en Piet met 4 biljart tafels in de zaal en 80 deelnemers.

Dus totaal geen klagen, zelfs Ome Klaas Schenk heeft  ook vele malen mee gedaan  {voor buiten staanders de vader van Ard Schenk}en Ab Tiel niet te vergeten,  en dat waren  mensen van toen al op leeftijd, waarvan Ab Tiel nog steeds mee doet.

Het enige min puntje was dat  er later uit de Wieringerwaard niet veel biljarters naar de Polder kwamen.

Het lijde  een beetje  tot ongenoegen van de mensen uit de polder.

Het is nog een paar keer in de Wieringerwaard geweest en later dus niet meer, wel  jammer voor de enkele mensen uit de Wieringerwaard die wel trouw naar de polder kwamen.

Enkele namen hier  van zijn Henk Hoogeveen  en Harm Luik  die missen eigenlijk nooit.

De eerste winnaar was Gerrit de Gier, een goeie winnaar en uit  de stal van het Wapen  mooier kon het niet voor de eerste keer een thuis wedstrijd.

Ook het tweede jaar  lukte het de polder niet om een winnaar uit eigen stal te krijgen, weer won er één uit Wieringerwaard, en wel Hannes van Zoolingen.

Zeer triest was dat Hannes zeer kort hierna is overleden en dus niet lang van zijn kampioenschap heeft kunnen genieten  { 3 a 4 weken}.

Hetzelfde geld ook voor Nieck van Grieken die twee maal kampioen is geweest  maar helaas ook niet meer van de partij is.

De verdere winnaars  kunt u lezen  bij rest van de  uitslagen.

Door een brand in 1999 in de Boemerang  is het toernooi  uitgeweken naar café de Bollehoek, waar Toon en Bonny  alles ook netjes voor elkaar hadden.

Door sluiting van De Bollehoek werd het Bloemenlust  bij Piet Warmedam ook hier was alles netjes voor elkaar.

Intussen  was De Boemerang  weer opgeknapt en in andere handen gekomen .

Nu het in handen van George en Bonny is, is besloten om het  in 2005  weer in de Boemerang te houden  en volgend jaar weer in Bloemenlust .

Dus om en om hopelijk dat het nu allemaal zo blijft.

Inmiddels  was het wedstrijd gebeuren overgenomen eerst door René Stam en Bert v d Berg.

Nu op heden door  Ruud Berbee en Wil Loeters die het alweer een paar jaar doen ,en voortreffelijk mag gezegd worden.

Tot zover een kleine uitleg van hoe het allemaal is ontstaan. Dit vooral  voor de mensen die later in de polder zijn komen wonen.

Rest mijn U  veel biljart  plezier toe te wensen  en blijf sportief, mee doen is net zo belangrijk als winnen succes allemaal.

 

Vriendelijke  biljart groeten              Leo Tuithof